keskiviikko 4. lokakuuta 2017

Vanhuus ei tule yksin

Tämän vuoden aikana on käynyt selväksi, ettei Nuutin askel enää nouse vanhaan malliin. Sillä ei ole esiintynyt pariin vuoteen ontumista tai jäykkyyttä levolta noustessa, kuten oli ennen Kaidan tuloa, mutta nyt uudet vaivat alkavat viedä voiton corgin vauhdista. Väkisinkin olemme joutuneet henkisesti valmistautumaan siihen ettei Nuutti ehkä ehdi nähdä joulua ja kymmenettä syntymäpäiväänsä.

Jo useampi vuosi sitten eläinlääkäri totesi Nuutilla asentotuntopuutoksia takaraajoissa. Tänä vuonna oikea takajalka on silmin nähden käynyt heikoksi: sen liikerata ei ole enää suora, ja viime aikoina se jaksaa kannatella takapään painoa yhä lyhyempiä aikoja kerrallaan. Molemmissa takajaloissa kynnet ovat kesän mittaan kuluneet vinosti, ja jopa varpaiden syrjissä on kaljuja laikkuja kun reippaan nostelun sijaan tassunsivut laahaavat maata kävellessä. Nuutin lenkit ovat selvästi hidastuneet, vaikka se yhä itsepäisesti haluaa välillä valita lenkkireitin pidemmän kaavan mukaan. Tosin Nuutin "pitkäkin" lenkki on  nykyään usein alle kilometrin. Eteenpäin töpöttelyn sijaan ukkeli viettäisi sen sijaan mieluusti tuntitolkulla aikaa puistonummilla rauhassa vaellellen ja jäniksenpapanoita laiduntaen.

Maanantaina 2.10 kävimme corgipapan kanssa vielä eläinlääkärillä tarkastuksessa. Kävimme läpi mm. Nuutin lääkitystä ja hoitohistoriaa. Olin itseäni psyykannut siihenkin, että eläinlääkäri suosittelisi vain eutanasiaa, mutta onneksi eläinlääkäristä voisimme vielä kokeilla tujummilla lääkkeillä. Oikea takajalka ei palpoinnissa tuntunut kipeältä, sen sijaan vasen koipi äärimmilleen taakse ojennettuna sai Nuutin vingahtamaan. Myös selkälihakset olivat hyvin kireät, johtuen varmaan pitkälti laiskan takajalan aiheuttamasta vinosta kävelytyylistä. Eläinlääkäri mainitsi, että oireilu voi johtua esimerkiksi välilevytyrästä, joka on vuosien mittaan kehittynyt selkärangassa. Saimme Nuutille tuttujen Rimadyl-tulehduskipulääkkeiden lisäksi myös Cabapentiini-liuosta, joka on etenkin neurologiseen kipuun hyvin pureva, pitkällä aikavälillä vaikuttava kipulääke sekä ihmispuolen Sirdalud-tabletteja eli lihasrelaksantteja. Kireille lihaksille lääkäri suositteli myös laserhoidon kokeilua. Kun lihasjumit saadaan hoidettua pois, Nuutin on helpompi kävellessä tukea takapäätään ja heikompaa jalkaa.

Lääkehoidolla saamme toivotavasti kuriin mahdolliset kivut, jotka ovat Nuutin liikkumista haitanneet. Takajalan hermotusta nekään eivät kuitenkaan voi palauttaa, mikäli hermosolut ovat sieltä alkaneet rapautua, tai jos esim. tyrä painaa jotain selkähermoa joka vaikuttaa takajalkaankin. Tiedossa siis on, että jatkoajalla corgi mennä porskuttaa...mutta ainakin toistaiseksi se vielä kaikeksi onneksi porskuttaa omana virkeänä ja eloisana omana itsenään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti