maanantai 4. maaliskuuta 2019

Taas tokoillaan!

Tokossa meillä on päässyt tulemaan useamman vuoden tauko, kun pk-treenit ovat vallanneet kalenterin. Vuonna 2015 kävimme Kaidan kanssa kolmesti tokokokeissa ja saimme TK1-koularin, mutta avoluokan korkkaus on antanut odottaa itseään. Tänä talvena ollaan vihdoin harjoiteltu avo-luokkaan tulevia liikkeitä, kuten merkin kiertoa ja ruutuun lähettämistä. Ne ovatkin sujuneet Kaidalta hyvin, joten lähdimme viime lauantaina toko-epiksiin kokeilemaan tasoamme. Ouluun on juuri avattu taas uusi koiratreenihalli ja sen avajaisviikonloppuna pidettiin epiksiä. Epävirallisissa toko-kisoissa sai valita 6 suoritettavaa liikettä, jotka vedettiin kokeenomaisesti. Kaidalle valitsin liikkeiksi paikkiksen, seuraamisen, liikkeestä seisomisen, ruudun, merkin kierron ja kaukokäskyt.

Istuminen paikallaan minuuttia on treenatessa ollut Kaidalle yllättävä haaste. Se on ehkä niin orientoitunut pk-puolen pitkään paikkamakuuseen, että istumaan jätettäessä se viimeistään 30 sekunnin jälkeen pistää itsekseen maate. Epiksissä istuminen kuitenkin sujui kuten piti, saimme siitä 10 pistettä. Seuraaminen vieraassa hallissa meni yllättävän hyvin, eikä Kaida haukkunut kuten pk-tottiksessa, jee! :D Pientä väljyyttä seuraamisessa välissä oli, mutta saimme kuitenkin siitä kasin. Myös liikkeest seisomaan jäänti meni aluksi hyvin, onhan sitä harjoiteltu tottiksiakin varten ahkerasti ja myös juosten. Mutta tokossa koiran luo palataan ensin sen taakse kulkien ja siinä Kaida kääntyi sitten mukani, eikä töröttänyt samoilla jalansijoilla, äh. Lisäksi ennakoin perusasento-käskyn, ei voi aina muistaa että tokokokeessa pitää siihenkin odottaa liikkurilta lupa. Kuusi pistettä siitä siis.

Ruutua emme ole treenanneet kuin yhdellä hallilla, ja vieras paikka osoittautui siinä vaikeaksi. Uusi halli ja kentän reunaan sijoitetut reunamerkit (matalat kartiot) kiinnostivat Kaidaa liikaa, joten ruudun sijaan se kävi nuuhkimassa juuri pakasta vedetyt kartiot kentän sivulta. Minun piti saatella Kaidaa lähemmäs, ennen kuin se vihdoin bongasi ruudun oikein. Nollille siis se liike. Myöskin merkin kierrossa kostautui se, ettemme ole treenanneet "hämäystötsillä". Jälleen lähetyksen jälkeen reunamerkit  kiinnostivat eniten. Lisäksi kierrettävä merkki oli sijoitettu kentän nurkkaan, jossa oli myös sohva ja pieni myyntipiste tavaroineen. Pitää siis jatkossa treenata merkkiä, joka on "vaikeammassa" paikassa eikä niin selvästi kentällä helposti havaittavissa. Nollat taas. Hieman ehkä lohdutti, etteivät kolme muutakaan alo-luokan koiraa selvittäneet näitä liikkeitä, vaan kaikki eksyivät matkalle nuuhkimaan vääriä kartioita tms.

Kaukokäskyissä mokasin taas itse heti alkuun, kun käskin koiran istumaan ja olin siirtymässä käskytys etäisyydelle. Tokossa kuitenkin koira pitää jättää makuulle kaukokäskyjä varten. No, muistan sen ehkä jatkossa. Lisäksi olin hionut eniten seisomaan nousua, mutta se ei ilmeisesti kuulunutkaan avo-luokkaan. Edellisten liikkeiden useiden käskytysten ja jankkaamisen jälkeen Kaida ei myöskään ollut erityisen skarppina, vaan vaati kaksoiskäskyt ennen kuin nousi makuulta istumaan. Siitä saimme kuitenkin 6 pistettä. Kokonaisvaikutelmasta pisteitä tuli 8, sillä koira kuulemma oli taitava ja teki innokkaasti, mutta nyt vieras paikka vain sotki pakkaa liikaa.

Pisteillä ei siis juhlittu, mutta oli todella mukava saada tässä vaiheessa tietää, mikä meidän koetaso on. Paljon tarvitaan vielä treeniä tietyissä asioissa, ennen kuin kannattaa lähteä virallisiin kisoihin tavoittelemaan ykköstuloksia ja TK2 koularia. Olisi hyvä saada harjoitusta mahdollisimman monessa eri paikassa, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty. Tällä hetkellä meillä on  vain yksi maksettu omatoimitreeni-paikka hallille Kempeleessä, joten muissa halleissa ei ole käyntiä, ellei sitten käydä juuri jossain epiksissä tai näto-treeneissä tms. Mutta katsotaan, mille mallille saadaan toko ennen kuin sulanmaan kausi alkaa ja pk-treenit taas vievät vapaa-ajan!
Kaida OKK:n nätotreeneissä harjoittelemassa myös rauhoittumista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti