keskiviikko 12. lokakuuta 2016

MH-luonnekuvaus: check.

Reissu Maaningalle MH-luonnekuvaukseen on takana onnistuneesti. Allekirjoittanutkaan ei eksynyt ajomatkan aikana, vaikka meinasikin lyödä vetoa sen puolesta! Aikataulu paukkui kuitenkin sen verran, että saavuimme kuvauspaikalle juuri kun Kaidaa aiempi koira oli aloittanut, joten jouduimme odottelemaan sen reilu puoli tuntia auton luona. Ja samantien kun edellinen kuvaus loppui, meidät käytiinkin huutelemassa sirun tarkistukseen. Ohjaaja ehti häthätää käydä puuceessä, heittää videokameran kuvausta seuraamaan tulleelle kaverille ja sen jälkeen meidät ohjattiinkin aloituspaikalle.

Luonnekuvauksen video löytyy Youtubesta (valitettavasti kamerasta unohtui äänet offille, vasta ihan pari viimeistä videopätkää on äänten kera). Yleisesti ottaen Kaida oli kuvauksessa aikalailla sellainen kuin oletinkin. Koska olimme juuri ajelleet reilu 3 tuntia autolla, Kaidalla oli varmaan ylimääräistä virtaa eikä se olisi malttanut olla paikoillaan. Kolmen minuutin paikalla seisominen aktiviteettitaso-testissä oli koirasta selvästi tylsää ja se piippasi jonkin verran. Seisoskelun ja ympäriinsä kävelyn sijaan Kaida olisi varmasti mieluiten lähtenyt kirmailemaan ympäröivään metsään ja etsimään heiteltäviä keppejä! Onneksi testin aikana se malttoi kuitenkin pysyä luonani eikä huidellut omille teilleen etsimään jännempää puuhaa.

Koska Kaida on jo reilu 2,5 vuotias ja sen kanssa on treenattu paljon, näkyi koulutustausta kuvauksessa. Esimerkiksi alun takaa-ajotestissä, jossa koira saisi lähteä jahtaamaan mutkittelevaa viehettä, Kaida kyllä hypähti sen perään mutta kääntyi samantien katsomaan ohjaajaa varmistaakseen, että saiko niin tehdä :D Nykyisin Kaida myös osaa leikkiä kiitettävän aktiivisesti myös vieraiden ihmisten kanssa: testihenkilöiden kanssa se kiskoi lelua kilpaa ihan kunnolla. Lelun saatuaan se kuitenkin palauttaa sen mieluiten minulle, eikä mene tarjoamaan sitä takaisin testaajille.

Itseäni jännitti ehkä eniten luonnekuvauksen haalari- ja äänitestit. Kuten perinteisessä luonnetestissä, myös MH:ssä katsotaan miten koira toimii, kun sen kuonon eteen yhtäkkiä lävähtää haalari tai rämisevä peltilaite alkaa pitää meteliä kun koira on sen kohdalla. Haalarin kohdalla Kaida pisti kunnon puolustushaukun pystyyn (harmi ettei se kuulu videolla), mutta ei kuitenkaan lähtenyt peruuttelemaan kauemmas. Se tuli itse haalarille kun olin siirtynyt sen eteen ja haisteltuaan sitä jätti sen jatkossa täysin huomiotta. Räminälaitteella Kaida nuuski laitetta pariin otteeseen uudelleen ohikulkiessamme, muttei siitäkään näyttänyt jäävän mitään pelkotiloja. Ampumisiin Kaida reagoi hieman: se kääntyi katsomaan ääneen suuntaan, mutta jatkoi kuitenkin leikkiä välinpitämättömänä. Etenkin siinä vaiheessa, kun lelu meni ohjaajan takin alle, Kaida selvästi uskoi meidän olevan tottistreenissä ja tarjosi heti seuraamista sivulla :D

Alla vielä lyhyesti Kaidan tulosrivi. Lomakkseessa numeroarviot kuvaavat pääosin reagoinnin voimakkuutta, eli 1=ei reaktiota ja 5=iso reaktio. Joissain kohden iso reaktio oli positiivinen asia (esim leikissä) ja joissain huono (esim. smpumisessa). Kaidan tuloksia voi myös vertailla sen sisaruksiin kasvattajan kotisivuilla pentueen MH-profiilissa, jahka Kaidankin (Alysrazor) tulokset lisätään taulukkoon. Sivulta myös näkee arvosanojen sanalliset kuvaukset.
1 kommentti: