lauantai 23. huhtikuuta 2016

Kaidan viralliset terveystutkimukset / Official health results

Käytimme Kaidan viime viikolla virallisissa terveystutkimuksissa. Harrastuksia ajatellen halusimme mahdollisimman laajat tutkimukset, joten Kaidalta tutkittiin silmät, polvet ja sille tehtiin sydänkuuntelu. Lisäksi otettiin röntgenkuvat lonkista, kyynäristä ja selästä. Virallinen lausunto viimeksi mainitulle tuli vasta tänään, joten siksi pistän tiedot julki näin viiveellä. (Briefly in English below!)


Tuloksena oli sekä hyvä että huonoja uutisia. Silmistä Kaidalla löytyi jonkinasteista kataraktaa, sanallinen lausunto  oli "molempien mykiöiden etukapselilla yhdessä tasossa Y suturisaumassa pistemäinen tiivistymä". Vaikka kyseessä on yhdentyyppinen kaihi muutos, niin eläinlääkärin mukaan tiivistymistä tuskin tulee Kaidalle olemaan mitään haittaa, eivätkä ne myöskään olisi este jalostuskäytölle. Kaidan kasvattajan mukaan myös Kaidan emällä on todettu samanlaisia löydöksiä silmätutkimuksissa, eikä niistä ole kehittynyt mitään ongelmaa.Kaidan polvista ja sydänkuuntelusta ei lääkäri löytänyt mitään moitteen sanaa, eli niiden osalta puhtaat paperit.

Lonkka- ja kyynärtulokset tulivat aiemmin tällä viikolla. Nekin olivat puhtaat kuten kuvausten jälkeen klinikalla lääkärin kanssa kuvia arvioimmekin. Pahin yllätys tutkimuksissa olikin selkä. Eläinlääkäri osasi näyttää rangan kuvista heti isohkon välilevyjen silloittuman, eli selästä yksi nikamavälilevyjen väli oli luutumassa umpeen ja parissa muussa nikamassa näkyi muutoksia luutumisen suuntaan. Lopullinen lausunto oli siis asteen 2 (selkeä) spondyloosi, mikä on hyvin epätyypillinen holskuille, eikä todellakaan pitäisi olla näin nuoren koiran vaiva.

Olo oli jo heti kuvausten jälkeen kuin puulla päähän lyöty. Vaikka eläinlääkäri sanoi, ettei nikamaväli välttämättä vaivaa koiraa lainkaan sen jälkeen, kun se luutuu kunnolla, se ei paljoa lohduttanut. Luultavasti voimme jatkaa tavoitteellista harrastamista pk-puolella haun osalta, mutta purutreeneihin tämä löydös luultavasti tulee tekemään isoimman muutoksen. IPOn suhteen meillä ei vielä kovin suuria toiveita ehtinyt ollakkaan, kun treeni on ollut niin alussa, mutta tämän jälkeen siinä lajissa ei Kaidan kanssa kannata haaveilla kisaamisesta. Täytyy vain toivoa, että selkä kestää edes pk-lajien tottiksessa vaadittavat noudot pysty- ja A-esteen ylitysten kera. En halua edes miettiä, että lupaavasti alkuunsaamamme pk-harrastus pitäisikin unohtaa :(

Kaidan selän tilanne oli kyllä melkoinen isku vyön alle. Tuntuu niin epäreilulta, että luonteen ja käyttöominaisuuksien puolesta tämä niin lupaava pitkäkarvaholsku jää nyt "peräkammarintytöksi". En voi kieltää, ettenkö olisi jo ehtinyt alkaa haaveilla Kaidan käyttämisestä jalostukseen joskus tulevaisuudessa, sillä olisi varmasti ollut annettavaa rodullensa. Ja olisin kovin mieluusti ottanut seuraavaksi harrastuskoiraksi oman koiran pennun kotiin kasvamaan... Mutta nämä haaveet torpattiin nyt kerralla alas. Minähän nimenomaan vaihdoin rotua corgista holskuun, jottei tarvitsisi jatkuvasti pelätä koiran selän puolesta... ja kuinkas sitten kävikään?! En voi kyllä kuin ihmetellä epäonneamme.

---------------------

Briefly in English:

Last week we took Kaida to the official health checks. Vet checked her knees, heart and eyes and then took x-rays from hips, elbows and spine. Knees and heart was ok, but in eyes there were some minor katarakta findings. But that should not influence to hear health in any way in future, so that is not thing to worry. 

In x-rays Kaidas hips and elbows were nice and clean. But the real problem was found from the spine. There were clear sign of spondylosis. At least one developing bone bridge was seen between intervertebral spaces. It might  be that after the bridge is fully grown, the spine can be stiffer but painless. We will see how this will affect in to our hobbies with Kaida.

It is just sad that because spine Kaida no longer suitable for breeding. Even though she is so good tempered and she has great working dog abilities, there is too big risk that spondylosis would descend to her puppies. And I have earlier told that after owning one corgi (with joint and back problems) I changed to Dutch shepherds for healthier dogs. And now our Dutchie happens to be the rare one with spine problems. I only wonder how can we be this unlucky with our dogs...


1 kommentti:

  1. Älä vielä masennu! Se väli ei tosiaan välttämättä vaivaa koiraasi mitenkään. Jalostukseenhan siitä ei ole, mutta en torppaisi heti kovin monien lajien harrastamista vaan katsoisin rauhassa mitä koira pystyy tekemään ja alkaako se oireilla jostain.

    VastaaPoista